HANTVERKET - Vad är det som händer när vi skapar med våra händer?

Någonting spännande, exceptionellt, utöver det vanliga pågår när vi skapar med våra händer. 

Den kreativa processen och hantverket stimulerar olika strukturer i hjärnan. För de allra flesta är den högra hjärnhalvan länkad till kreativiteten, intuitionen, formkänslan och multitasking medans den vänstra halvan är känd för att ha hand om logiska, matematiska, språkliga uppgifter. Genom att känna, se, planera, fokusera, finjustera, bocka, smida, såga, valsa osv aktiveras bland annat Frontalloben, Parietalloben, Thalamus, Hypothalamus, Cerebellum (lillhjärnan) och Hjärnstammen. Hjärnans olika strukturer kommunicerar ständigt med varandra med hjälp av oändligt många nervimpulser.

Finmotoriken är en viktig ingrediens i framtagningsprocessen av smycken, där många timmar av välkoordinerade, intränade rörelser krävs för att skapa nya program i hjärnan. Det kan liknas med att lära sig spela ett instrument.

Att känna en perfekt blank yta på exempelvis en silverring är en subtil och subjektiv upplevelse som bara du förnimmer. När vet man då när en metallyta är tillräckligt blank? Känslan som man känner i fingrarna går inte att mäta med ett verktyg utan det är någonting som uppskattas på ett ungefär. Det är då man pratar om fingertoppskänsla.


Creative Workshops

Är du sugen på mer kreativitet i ditt liv? 
Vill du lära dig att skapa någonting vackert i metall? 

Med över 20 år av yrkeserfarenhet inom tillverkning som guldsmed guidar jag dig gärna i din kreativa process. Håll utkik efter kommande workshops. Just nu: under planering. /Birgit

Inspiration

Hantverkets positiva effekter

- ökad kroppskännedom ffa i händer och armar
- ökad finmotorik
- ökad koordination
- ökad fokus och koncentrationsförmåga
- ökad tålamod & tillfredställelse
- omprogrammering av hjärnan
- ökad glädje, lekfullhet & kreativitet
- ökad medvetenhet